Om Rörbäcksnäs

En lugn och avkopplande plats där man har sin tillflyktsort från den stressiga vardagen.

Har du intresse för att vistas i skog och mark, fiska, jaga, bada eller röra på dig är Rörbäcksnäs perfekt för dig. Med stor orörd natur utanför dörren är det bara din egen fantasi som sätter stopp. Ett stenkast bort ligger Sälenfjällen med restaurang- och brett nöjesutbud. Vintertid är det främst alpin skidåkning, längdskidåkning, skoteråkning och hundspann som står på agendan. Då snön lyser med sin frånvaro är det vandring, cykling, fiske och bärplockning som är de främsta aktiviteterna.

text

Välkommen till Rörbäcksnäs

Rörbäcksnäs är en lugn och avkopplande plats där man har sin tillflyktsort från den stressiga vardagen. Naturen är din närmaste granne med längdspår, skoterleder, MTB-leder, pulkaåkning, fiske, bad, friluftsliv osv precis runt hörnet. Knäpper du på dig längdsskidorna så är du i spåret fem stavtag senare och det är verkligen svårslaget! Till Rörbäcksnäs åker man hela året om och njuter av de fantastiska fjällen och skogarna. Gillar du Mountainbike så kommer du till nordens främsta MTB-leder som är mycket väl skötta på ideell basis.

I Rörbäcksnäs bor människor som till stor del talar dialekt, Rörbäcksnäsmålet, som påminner mycket om norska. Hit är alla välkommna hela året. De storslagna skogarna och fjällen erbjuder massor med äventyr och friluftsaktiviteter. Välkommen till Rörbäcksnäs.

Vi ses!

text

Nära till mycket

Rörbäcksnäs ligger i hjärtat av Sälen med 4 minuters bilväg från Scandinavian Mountains Airport och 12 minuter till Tandådalen.

– 3 timmar från Oslo
– 10 min till Hundfjället
– 20 min till Stöten
– 40 min till Trysil
– 5 timmar från Stockholm
– 6 timmar från Göteborg

text

Skoter, skidområden och Längdåkning

Skoter
Det finns en mängd skoterleder i området och lederna går genom Rörbäcksnäs från Värmland till Sälenfjällen och vidare till Kungsleden och norra Sverige. Skoterleder som går från Rörbäcksnäs upp mot Hundfjället är mycket välpreparerade. De sladdas minst 2 ggr i veckan under säsong. Du kan köpa skoterpass och ledkarta på ICA Nära i Rörbäcksnäs.

Olika skidområden
Rörbäcksnäs ligger mitt i Skandinaviens största skidområde. Härifrån tar du dig tex till Hundfället/Tandådalen på ca 10 min och Norges största skidanläggning Trysil på ca 40 min.

Längdåkning
Det finns flera längdspår i området. Elljusspåret gränsar till vår tomt och bättre blir det inte!

Du kan välja mellan mellan:
Vallsjöspåret 7 km – Kuperat spår
Elljusspåret 5 km – Belyst elljusspår som vänder efter 2,5 km.
Skogsätern 6 km – Längden avser Rörbäcksnäs – Skogsätern.
Hundfjällsspåret 11 km – Ett härligt spår som går över myrarna mot Hundfjället.
Karaktären på spåret är ganska kuperat med fina utförslöpor och vackra vyer.

text

Fina fisken

Det finns över 100 markerade fiskevatten i området och tillhör Lima fiskevårdsområde. Större delen av fisken finns i tjärnar och sjöar men du kan även finna både öring, harr och gäddfiske i mindre åar. Området är stort så du kan även hitta ditt alldeles egna ostörda ställe. Trysil och Norska Trysilälven ligger nära och här finns också fina fiskevatten och Görälven tar man sig till under 30 minuter med bil. I den lilla byn Mobergstjärn, finns en tjärn fint belägen nära vägen. Där finns vindskydd, handikappanpassade bryggor och ett bra regnbågsfiske.

Du kan köpa fiskekort på ICA Nära i Rörbäcksnäs och alla priser på fiskekort och övrig information finns hos Lima Fiskevårdsförening.

Tips!

Flygplats

Scandinavian Mountains Airport ligger endast några minuter från Rörbäcksnäs. Det är en nybyggd, toppmodern flygplats med bl.a. fjärrstyrt flygledartorn. Terminalbyggnaden har kapacitet att hantera fyra flighter samtidigt. Utanför terminalen hittar du transferbussar, taxi och hyrbilar. Scandinavian Mountains Airport har initierats och ägs av det lokala näringslivet. Hit kan du flyga direkt från bl a London, Luxembourg, Köpenhamn och Stockholm.

Mountainbike

Du kan välja på 10 olika leder med olika svårighetsgrad. Området passar för både den vane cyklisten och för nybörjaren. Totalt mäter lederna 118 kilometer och det planeras för ännu mer. I Rörbäcksnäs by finns pumptrack, cykeluthyrning, toalett, cykeltvätt, grillplats samt en kiosk som är öppen under högsäsong.

Vandring

Fjällvandring när den är som bäst hittar du i området. Det är enkelt och nära till fjället och det finns en mängd leder och turer att välja mellan. Vandringen i Sälen och Sälenfjällen är varierad och här finns något för alla smaker, Lederna är väl uppskyltade och det finns raststugor och vindskydd längs vägen.

Golf

På Sälenfjällens GK kan du spela 18 hål i det vackra fjällandskapet med
oförglömliga vyer. Här hittar du även café, golfshop, range, uthyrning av golfbilar och vagnar.

Bärplockning

I Sälen finns gott om lingon och blåbär. Har du tur hittar du även hjortron.